Raw Air trwa w najlepsze. Warunki wietrzne, które na początku nie były dziś zbyt łaskawe w wyniku czego konkurs kobiet (o którym można przeczytać tutaj) został przesunięty w czasie. Poskutkowało to również odwołaniem serii próbnej przed prologiem mężczyzn oraz przesunięciem samego prologu o prawie godzinę. Jak zawodnicy poradzili sobie w dzisiejszych zmaganiach dowiecie się poniżej, serdecznie zapraszamy do lektury!
Prolog
Z małym opóźnieniem, iż o godzinie 20:00 ruszył prolog do jutrzejszego konkursu indywidualnego w Lillehammer. Na starcie zjawiło się 60 zawodników, a swoje skoki oddawali w większości z 8. platformy startowej. Podczas rywalizacji dla większości zawodników wiatr był dość sprzyjający, ponieważ wiał z dołu skoczni. Po skoku Kamila Stocha na odległość 138.5 metra jury zdecydowało się na obniżenie rozbiegu do 7. pozycji. Chwilę później, ze względu na zmieniające się warunki jury podwyższyło rozbieg do pierwotnej pozycji, natomiast po skoku Timiego Zajca na 144 metr jury po raz kolejny zdecydowało się na obniżenie rozbiegu. Ostatecznie w dzisiejszej rywalizacji zatriumfował Anze Lanisek, którego skok wyniósł 137 metrów. Tuż za nim uplasował się lider cyklu Raw Air – Halvor Egner Granerud, który skoczył na 135 metr. Trzecią lokatę objął Timi Zajc, który poszybował na odległość aż 144 metrów.
Czwartym zawodnikiem dzisiejszych zmagań okazał się Kamil Stoch, który skoczył 138.5 metra. Ponadto, Polak za swój skok od jednego z sędziów otrzymał 20-punktową notę, co było pierwszą taką notą w całym tegorocznym cyklu. Top 5 dopełnił Manuel Fettner, którego skok wyniósł 134.5 metra.
Wyniki pozostałych Polaków prezentowały się następująco :
4. Kamil Stoch – 138.5 m (Q)
7. Dawid Kubacki – 131 m (Q)
28. Aleksander Zniszczoł – 124.5 m (Q)
40. Piotr Żyła – 119 m (Q)
43. Paweł Wąsek – 120 m (Q)
52. Jakub Wolny – 116 m
Warto również wspomnieć, iż reprezentanci Finlandii – Kalle Heikkinen oraz Antti Aalto nie stawili się na starcie w dzisiejszym prologu, co prawdopodobnie było spowodowanie infekcją.
Na zakończenie serdecznie zapraszamy Was na nasze social media – Facebook, Instagram oraz Twitter.